DiZ - Discovery Service

Wat is DiZ?
DiZ is de Zuyd Bibliotheek zoekmachine waarmee je via één zoekbalk zowel de bibliotheekcatalogus als een groot aantal elektronische bestanden kunt doorzoeken. Deze Zuyd Discovery Service is ontwikkeld door EBSCO. DiZ is een afkorting voor Doorzoek informatiebronnen Zuyd.

Oriënterend zoeken
DiZ is vooral handig wanneer je breed wilt zoeken of nog niet bekend bent met specifieke databanken. Voor een uitgebreid literatuuronderzoek raden we je aan naast DiZ ook gebruik te blijven maken van afzonderlijke (vakspecifieke) databanken: deze bieden vaak extra zoekopties. Bovendien wordt een aantal vakspecifieke databanken (bijv. Kluwer Navigator en Company Info) niet doorzocht met DiZ. Het is belangrijk te weten dat DiZ vooral in Engelstalige informatiebronnen zoekt al zal er in de toekomst ook steeds meer Nederlandstalige informatie beschikbaar komen.

Belangrijk
Het is dus belangrijk te weten dat niet alle databanken die Zuyd Bibliotheek aanbiedt door DiZ worden doorzocht: (nog) niet alle uitgeverijen laten hun tijdschriften, boeken of databanken indexeren. 
Kijk bij de optie e-bronnen op deze bibliotheeksite voor een overzicht van alle e-bronnen.

Waarom DiZ gebruiken als er Google is?   
Veel wetenschappelijke informatie zit in databanken waar Google geen toegang toe heeft. De reden hiervoor is meestal dat voor deze informatie betaald moet worden. Zuyd Bibliotheek sluit licenties met uitgevers af en regelt zo de toegang voor studenten en medewerkers van Zuyd. Anders dan Google kan DiZ exclusief in de Zuyd Informatiebronnen zoeken en direct doorlinken naar de full-text van bronnen.