Nieuws


Afbeelding - Hulp nodig? Vraag het je informatieprofessional

Hulp nodig? Vraag het je informatieprofessional


 • Boeken aanvragen tijdens de lockdown
  ⇒ Vul het aanvraagformulier in 

 • Boeken inleveren tijdens de lockdown
  Dit kan via de boeken-inleverbox op je locatie of per post via onderstaand gratis antwoordnummer. Geef je boeken dan af bij een postkantoor en vraag een verzendbewijs.

  Retouradres:
  Zuyd Bibliotheek
  Antwoordnummer 5021
  6400 WC Heerlen

lees verder
Afbeelding - Boeken lenen tijdens de lockdown

Boeken lenen tijdens de lockdown

De bibliotheeklocaties zijn tijdens de lockdown helaas niet toegankelijk voor studenten en medewerkers. De dienstverlening vindt online plaats. Je kunt boeken online aanvragen / reserveren. 

Boeken aanvragen
Gebruik de online bibliotheekcatalogus om te zien wat je wil lenen of reserveren.
Stuur een e-mail naar bibliotheek@zuyd.nl en geef daarin aan:

 • Je naam en studentnummer
 • Titel en auteur van het werk
 • Bibliotheeklocatie | Plaatsingscode van het boek 

Je ontvangt dan een e-mail ter bevestiging van je aanvraag. In deze mail staat vermeld waar en wanneer je het gevraagde materiaal kunt ophalen. Mocht je niet in de gelegenheid zijn om naar je locatie te komen dan wordt naar een alternatief gekeken (bijv. het opsturen van boeken per post).


Boeken inleveren
Dit kan via de boeken-inleverbox op je locatie of per post via onderstaand gratis antwoordnummer. Geef je boeken dan af bij een postkantoor en vraag een verzendbewijs.

Retouradres:
Zuyd Bibliotheek
Antwoordnummer 5021
6400 WC Heerlen

lees verder
Afbeelding - Reserveer een werkplek in de bibliotheek

Reserveer een werkplek in de bibliotheek

 • Zuyd studenten uit Heerlen, Maastricht én Sittard kunnen vanaf 16 november een werkplek reserveren in Bibliotheek Nieuw Eyckholt, Heerlen
  Lees meer >>Kun je niet naar locatie komen dan mag je geleende boeken nog altijd gratis terugsturen. Geef je boeken af bij een postkantoor en vraag een verzendbewijs.

 • Retouradres:
  Zuyd Bibliotheek
  Antwoordnummer 5021
  6400 WC Heerlen

lees verder
Afbeelding - Bronvermelding met APA

Bronvermelding met APA

Met een bronvermelding (ook literatuurverwijzing of referentie genoemd) geef je aan waar je informatie gevonden hebt:  in welk boek of tijdschriftartikel, proefschrift, rapport, filmpje, op welke webpagina.

Hierbij gebruik je altijd een notatiestijl (citation style). De meest gebruikte stijl bij Zuyd is APA. 
Een handig - gratis te downloaden - boekje rond APA is:

lees verder
Afbeelding - Nieuw toegangsbeleid Universiteitsbibliotheek Maastricht per 1 januari 2019

Nieuw toegangsbeleid Universiteitsbibliotheek Maastricht per 1 januari 2019

De druk op de locatie voorzieningen van de Universiteitsbibliotheek Maastricht (UB) neemt steeds meer toe. Daarom heeft de universiteit besloten het toegangsbeleid van de UB per 1 januari 2019 te veranderen.

Gratis lidmaatschappen vervallen op 1 januari 2019.
Vanaf deze datum is er voor niet-UM gebruikers van de universiteitsbibliotheek alleen nog toegang op afspraak en alleen als je in het bezit bent van een 'bezoekerspas'. Door het aanschaffen van deze ‘bezoekerspas’ kun je in de bibliotheek de online library raadplegen en materialen uit de depot collecties aanvragen. Een bezoekerspas gaat €10,- kosten. Er zijn slechts een beperkt aantal bezoekerspassen per dag beschikbaar.

lees verder
Afbeelding - Zuydlicentie EndNote stopt

Zuydlicentie EndNote stopt

De Zuydlicentie van EndNote loopt in 2019 af en zal niet verlengd worden. Dat betekent dat je moet overstappen naar een ander programma. Bijvoorbeeld EndNote Basic, gratis beschikbaar binnen Zuyd, o.a. via Web of Science

EndNote Basic
EndNote Basic is een online versie van EndNote (in the cloud). 

lees verder
Afbeelding - Nieuwe website Zuyd Bibliotheek

Nieuwe website Zuyd Bibliotheek

Nieuw design
Vanaf 17 september heeft de website van Zuyd Bibliotheek een nieuw jasje gekregen. Inhoudelijk is veel bij het oude gebleven. Via de DiZ zoekbalk kun je nog altijd direct zoeken naar de informatiebronnen van Zuyd en de website blijft ook de poort naar de thematische kennisgidsen per vakgebied, de LibGuides.

'E-bronnen databank' vervangen door 'A-Z overzicht databanken'
De vroegere 'e-bronnen databank' vind je niet meer terug op de bibliotheeksite. Die is vervangen door een beknopt A-Z overzicht Databanken. Via dit overzicht krijg je direct toegang tot alle door Zuyd Bibliotheek geselecteerde databanken.

lees verder
Afbeelding - HBO Kennisbank is vernieuwd

HBO Kennisbank is vernieuwd

De HBO Kennisbank is vernieuwd! Ruim 10 jaar na de lancering was het tijd voor een vernieuwing. Naast een nieuw ontwerp om de toegankelijkheid van onderzoekspublicaties te vergroten, willen de aangesloten hogescholen nog meer nadruk leggen op open access publiceren. En daarmee mensen inspireren en het hergebruik van onderzoek stimuleren. Zuyd Bibliotheek sluit met het retroproject Open Access Publiceren aan bij deze ontwikkeling. 

Benieuwd? Neem een kijkje op: https://www.hbo-kennisbank.nl/index

lees verder