Nieuws


Afbeelding - Docent en auteursrecht

Docent en auteursrecht

Bij het samenstellen van een les krijgt een docent al snel te maken met auteursrecht. Filmpjes, teksten, afbeeldingen opnemen in een (digitale) reader? Uploaden naar de digitale leeromgeving? Dankzij de zogeheten Easy Access-regeling  kunnen hogescholen korte overnames van auteursrechtelijk beschermde content zonder toestemming publiceren in readers of in Moodle.

Vuistregels bij korte overnamen:

  • Tekst: maximaal 50 pagina’s tot 25% van het geheel.
  • Losse afbeeldingen: maximaal 10 van dezelfde auteur, maximaal 25 uit één werk, maximaal 50 in je presentatie of tekst.
  • Vermeld altijd de bron

⇒ Bekijk de Easy Access-regeling

lees verder
Afbeelding - Direct toegang tot databanken via je browser

Direct toegang tot databanken via je browser

Lean Library Access is een browserextensie die je kunt toevoegen aan je favoriete browser. Deze browserextensie zorgt ervoor dat je al zoekende toegang krijgt tot informatie uit de vele databanken van Zuyd Bibliotheek.

Onderstaande kennisclip laat je zien hoe je Zuyd Bibliotheek aan je browser kunt toevoegen.

lees verder
Afbeelding - APA7 versus APA6

APA7 versus APA6

Bij het gebruik van het werk van anderen, is een correcte bronvermelding verplicht. De meest gebruikte referentiestijl in Nederland is de APA-stijl.

Met ingang van het studiejaar 2021/2022 zal een nieuwe editie van APA gebruikt worden in het hoger onderwijs: APA7. In vergelijking met APA6 zijn er in APA7 ongeveer 20 herziene en nieuwe APA-richtlijnen. 

Er zijn ook zeven kennisclips ontwikkeld rond de (nieuwe) APA-richtlijnen.

lees verder
Afbeelding - Nieuw toegangsbeleid Universiteitsbibliotheek Maastricht per 1 januari 2019

Nieuw toegangsbeleid Universiteitsbibliotheek Maastricht per 1 januari 2019

De druk op de locatie voorzieningen van de Universiteitsbibliotheek Maastricht (UB) neemt steeds meer toe. Daarom heeft de universiteit besloten het toegangsbeleid van de UB per 1 januari 2019 te veranderen.

Gratis lidmaatschappen vervallen op 1 januari 2019.
Vanaf deze datum is er voor niet-UM gebruikers van de universiteitsbibliotheek alleen nog toegang op afspraak en alleen als je in het bezit bent van een 'bezoekerspas'. Door het aanschaffen van deze ‘bezoekerspas’ kun je in de bibliotheek de online library raadplegen en materialen uit de depot collecties aanvragen. Een bezoekerspas gaat €10,- kosten. Er zijn slechts een beperkt aantal bezoekerspassen per dag beschikbaar.

lees verder
Afbeelding - Zuydlicentie EndNote stopt

Zuydlicentie EndNote stopt

De Zuydlicentie van EndNote loopt in 2019 af en zal niet verlengd worden. Dat betekent dat je moet overstappen naar een ander programma. Bijvoorbeeld EndNote Basic, gratis beschikbaar binnen Zuyd, o.a. via Web of Science

EndNote Basic
EndNote Basic is een online versie van EndNote (in the cloud). 

lees verder
Afbeelding - Nieuwe website Zuyd Bibliotheek

Nieuwe website Zuyd Bibliotheek

Nieuw design
Vanaf 17 september heeft de website van Zuyd Bibliotheek een nieuw jasje gekregen. Inhoudelijk is veel bij het oude gebleven. Via de DiZ zoekbalk kun je nog altijd direct zoeken naar de informatiebronnen van Zuyd en de website blijft ook de poort naar de thematische kennisgidsen per vakgebied, de LibGuides.

'E-bronnen databank' vervangen door 'A-Z overzicht databanken'
De vroegere 'e-bronnen databank' vind je niet meer terug op de bibliotheeksite. Die is vervangen door een beknopt A-Z overzicht Databanken. Via dit overzicht krijg je direct toegang tot alle door Zuyd Bibliotheek geselecteerde databanken.

lees verder
Afbeelding - HBO Kennisbank is vernieuwd

HBO Kennisbank is vernieuwd

De HBO Kennisbank is vernieuwd! Ruim 10 jaar na de lancering was het tijd voor een vernieuwing. Naast een nieuw ontwerp om de toegankelijkheid van onderzoekspublicaties te vergroten, willen de aangesloten hogescholen nog meer nadruk leggen op open access publiceren. En daarmee mensen inspireren en het hergebruik van onderzoek stimuleren. Zuyd Bibliotheek sluit met het retroproject Open Access Publiceren aan bij deze ontwikkeling. 

Benieuwd? Neem een kijkje op: https://www.hbo-kennisbank.nl/index

lees verder