Foto’s, afbeeldingen en tekeningen

Zoals Stichting UvO de belangen behartigt van uitgevers als het gaat om teksten (boeken en tijdschriften), zo doet Pictoright dat namens de makers van beeldmateriaal (fotografen, cartoonisten etc).

Het gebruik van afbeeldingen in onderwijsmateriaal kan worden onderverdeeld in afbeeldingen die staan in een reader en die men gebruikt in een presentatie.   


Afbeeldingen -  in een (digitale) reader
Van een boek of tijdschriftartikel mogen maximaal 50 pagina’s (en niet meer dan 25 % van het werk) zonder toestemming worden hergebruikt. Hieronder vallen ook de afbeeldingen op deze pagina’s.  

Afbeeldingen – in een presentatie  
Op de meeste foto's en andere afbeeldingen die op internet staan rusten auteursrechten, deze afbeeldingen kunnen niet zo maar worden hergebruikt. Mag je deze toch overnemen in een presentatie?
Binnen de Easy access-regeling mogen foto’s grafieken, tabellen, schema’s en illustraties worden gebruikt als korte overname : maximaal 50 afbeeldingen in een (PPT) presentatie en/of anderszins, maximaal 25 uit het oorspronkelijk werk en maximaal 10 afbeeldingen van dezelfde maker.

Dit mogen ook plaatjes zijn om de presentatie op te leuken. Vanaf 51 afbeeldingen moet er toestemming worden gevraagd aan de beeldmaker.

Ook dient een bronvermelding, bestaande uit de vindplaats van de foto of afbeelding en naam van de maker, opgenomen te worden. Dit kan zowel rechtstreeks bij de foto, als voetnoot op de betreffende dia of gebundeld op een aparte dia voor- of achterin de presentatie.

Let op! Deze afspraak geldt alleen binnen een onderwijsomgeving. Wordt je presentatie opgenomen en openbaar gepubliceerd op de video portal van Zuyd, dan vervalt deze afspraak.


Meer dan 50 afbeeldingen nodig voor je presentatie?

  • Probeer zoveel mogelijk het werk van beroepsfotografen, cartoonisten en illustratoren te vermijden.
  • Gebruik materiaal dat je zelf hebt gemaakt.
  • Gebruik rechtenvrije afbeeldingen of afbeeldingen die onder een creative commons-licentie zijn geplaatst.
  • Rechtenvrije afbeeldingen zijn o.a. te vinden op Pixaby, Pexels, en Unsplash.
  • Linken naar een afbeelding mag altijd, maar alleen naar legaal geplaatst materiaal.